Hem Artiklar Välkommen på middag!

Välkommen på middag!

Foto: Lotta Persson

Pierre Nord är veckans värd i Alingsås i ”Välkommen på middag”.

Gästerna hemma hos Pierre bjuds på en alkoholfri välkomstdrink. I köket finns redan Lotta Person. Hon är cirkelledare och handleder middagsvärdarna när de planerar bjudningen och lagar maten. Pierre och hans gäster turas om en gång i veckan att bjuda hem varandra på middag. De har olika slag av funktionsvariationer och behöver lite hjälp i köket av en stödperson även om de klarar mycket själva.

”Välkommen på middag” är ett  pilotprojekt som startade i våras 2016 i Västra Götaland och Halland. Hushållningssällskapet Väst är initiativtagare och drivande kraft och Studieförbundet Vuxenskolan (SV) har hand om anmälningar och utbildar cirkelledare i samarbete med FUB (föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna).

Den här gången har också Camilla Koch fått rycka in som cirkelledare/stödperson.  Camilla, som till vardags jobbar på ett serviceboende, och Pierre har tillsammans  förberett tacos i några timmar innan gästerna anländer. Pierre har också förberett välkomstdrinken och dukat bordet.

Pierre har svarat för inköpen av ingredienser enligt receptet i på appen ”MatGlad”. Han och Camilla   följer noggrant instruktionerna. Allt tillagas i kronologisk ordning och inga förkunskaper behövs.

”MatGlad” är en app som är gratis att ladda ned och som Margareta Frost Johansson, projektledare på Hushållningssällskapet Väst, är synnerligen stolt över. Hon säger:

– Appen ”MatGlad” har laddats ned 125 000 gånger. Uppföljaren heter ”MatGlad-helt-enkelt” och är en hjälp vid matlagningen särskilt för dem som har läs- och skrivsvårigheter

Höstens ”Välkommen på middag” började med att SV sökte intresserade deltagare via studieprogrammet. Tanken med pilotprojektet är, berättar Margareta, att bryta isoleringen för personer med funktionsnedsättning och för att ge dem tillfälle att träffa nya vänner. Nu är det grupper igång i Alingsås, Laholm och Kungsbacka.

Hos Pierre börjar gästerna bli hungriga. Dags att sätta sig till bords. Cirkelledarna Lotta och Camilla finns i närheten men sitter inte med vid bordet

Caroline Svahn var först ut att bjuda på middag den här hösten. Hon hade också satsat på tacos, som hon visste att alla tycker om, och med äppelpaj till efterrätt. På Linus Casperssons meny stod pizza.

En av kvällens gäster, Ida Kvarnström, har kommit med senare istället för Moa Kurlberg, som var bortrest. Moa bjöd på kycklinggratäng när det var hennes tur.

– Tanken är ju att deltagarna ska lära känna varandra bättre och kunna prata fritt med varandra, säger Lotta.

Efter middagen hjälps alla åt att duka av, diska och ställa tillbaka allt på sina rätta platser i skåp och lådor.

Idén till ”Välkommen på middag” kommer från TV-programmet ”Halv åtta hos mig”.

– Men här poängbedöms inte de olika rätterna. Det är ingen tävling utan det viktigaste är att umgås och ha trevligt tillsammans, säger Margareta.

Text: Mats Nilsson