Hem Artiklar SV Halland utbildar kulturtolksdoulor

SV Halland utbildar kulturtolksdoulor

Tolv kvinnor med invandrarbakgrund har utbildats till kulturtolksdoulor av Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Halland med stöd av Region Halland.

En kulturtolksdoula är en person som ger stöd och hjälp till invandrarkvinnor vid förlossningar.

Jennie Dalsmark är barnmorska i Halmstad. Det fanns ett  behov av en person som kan ge stöd och trygghet till invandrarkvinnor som ska föda. Dels för att kvinnorna ska få information på sitt eget språk, dels att få svar på frågor som kan uppstå, berättar hon:

  • Det var Anna-Elvira Cederholm som under en projektanställning hos SV tog initiativ till att söka pengar till Doula & kulturtolk och rekrytera mig.
  • Den viktigaste uppgiften för en kulturtolksdoula är att finnas till hands och ge stöd till kvinnan. Det är mycket som är nytt och det uppstår alltid många frågor, säger Jennie.

Även inom sjukvården ser man positivt på kulturtolksdoulor eftersom det ger en trygghet att veta att kommunikationen fungerar åt båda håll och att inga missförstånd uppstår.

SV-projektet är slut och Jennie hoppas att Region Halland fortsätter att stödja verksamheten. Samarbetet med SV fortsätter genom föreningen Aligi, där hon är verksamhetsansvarig:

  • Föreningen förmedlar uppdrag åt kulturtolksdoulor som får betalt per uppdrag.

Eva-Maria Wassberg, som också är barnmorska, har utbildat tolv kulturtolksdoulor via SV Halland. Hon lång erfarenhet av att utbilda kulturtolksdoulor i Göteborg, där de har funnits sedan 2008.