Hem Artiklar Med Helen dansar alla utan krav

Med Helen dansar alla utan krav

Helen Sandström är danspedagog och leder danscirklar för SV Nässjö. Dansen har alltid varit hennes stora intresse, vilket ledde till att hon utbildade sig på danshögskolan i jazzdans och modern dans.

För barn och ungdomar leder Helen Sandström cirklar i streetdance, jazzdans och hiphop. Under terminerna jobbar grupperna med koreografier som de presenterar på en dansuppvisning i slutet av terminen:

– De brukar vara populära och välbesökta, säger Helen.
Dessutom leder hon kombinerade konditions- och danspass för vuxna. Dels är det cirklar i afropuls, med betoning på afrorytmer, dels är det cirklar som heter Mi Fiesta men latinska rytmer.
– Den goda kontakten med deltagarna ger mycket. Belöningen kommer när vi dansar tillsammans och när jag ser att de utvecklas i dansen.

Helen leder också danscirklar på ett äldreboende och ett demensboende:
– Vi spelar musik från 40-, 50-, 60- och 70-talen. Det tycker de äldre mycket om, säger hon.

Helen Sandström jobbar med dansprojektet ”Dansa utan krav”. Det är ett samarbete mellan Jönköpings län, Nässjö kommun och Studieförbundet Vuxenskolan. Projektet syftar till att främja psykisk hälsa hos unga tjejer. Det bygger på en forskningsbaserad metod för att stärka självförtroende och självkänsla och öka kroppskännedom.

– Vi jobbar med gruppgemenskap och social interaktion med dansen som verktyg, berättar Helen.

Fokus ligger på rörelseglädje och kravlöshet, inte på prestation. Olika dansstilar erbjuds som afro, jazz, streetdance och modern dans.

Projektet finns i olika delar av landet och i Nässjö sedan 2015.

Text Maria Ortler