Hem Artiklar ”Jallafilm – din guide till Sverige”

”Jallafilm – din guide till Sverige”

Hur funkar det i tvättstugan? Hur får jag ett bankkonto? Vad gör jag om jag behöver söka sjukvård

Det får man veta i filmerna ”Jallafilm – din guide till Sverige”.

”Jallafilm – din guide till Sverige” är ett lågbudgeterat filmprojekt som drivs av SV Blekinge. Filmer och intervjuar produceras av proffsiga medarbetare och läggs ut på Youtubekanalen och Facebookgruppen Jallafilm.

– Snabbhet och professionellt utförande har varit ledord i arbetet, säger Benny Jonasson, verksamhetsutvecklare i SV Blekinge.

När projektet drog igång den 1 november förra året tog det bara en och en halv månad innan tre filmer var klara för att lägga ut i sociala medier.

– Vem som helst ska kunna titta på filmerna och använda sig av dem, säger Benny Jonasson. De passar bra till introduktionskurser och studiecirklar för nyanlända.

SV och filmprojektet får stöd av Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Karlshamns kommun med flera aktörer. En av SV Blekinges medlemsorganisationer Kultur Knytpunkten har involverats i arbetet genom dess teatergrupp. Denbestår av deltagare med ursprung i olika länder.

– Vi har fått hjälp med skådespelare och även med idéer på ämnen att ta upp i kommande filmer. En studiecirkel med deltagare från olika målgrupper har jobbat med de frågorna.

Filmerna är mellan en och en halv och tre minuter långa. De är lättsamma och ska lätt kunna delas på nätet.

Den första provfilmen handlade om tvättstugan och luddet i torktumlaren, en fråga som nästan blivit synonymt med meningsutbyten och bråk som kan uppstå i en tvättstuga som många använder.

– Vi är ute i olika miljöer och filmar. Vi har bland annat filmat och intervjuat på en kennel. Det har visat sig att flera nyanlända är rädda för hundar. Framför allt förstår inte alla varför svenskar har hundar inomhus. Det är nytt för dem.

Duha Turani, som kom till Sverige och Jämtland 2015, blev förra året placerad i Karlshamn. Hon pluggar på Komvux och översätter alla filmer till arabiska som Jallafilm producerar.

Fathi Morad är en annan person i projektgruppen med proffsbakgrund. Han kom direkt till Karlshamn från Syrien 2013 och var TV-regissör i sitt hemland. Han har också jobbat som regissör och skådespelare i en rad länder i Europa, Asien och Afrika.

– Jag har sökt TV-jobb i Sverige men det har varit för svårt med språket, berättar Fathi Morad.

– Att jobba med mindre produktionsbolag är roligt för att pressen blir mindre och jag får mer utlopp för min kreativitet. Det blir friare på alla sätt.

Richard Svensson, filmklippare och animatör som jobbat mycket med sociala medier, säger:

– Vi har ett klart mål i sikte och jobbar snabbt. Vi håller medvetet ett högt tempo. Andra har gjort introduktionsfilmer för nyanlända men det har ofta tagit lång tid.

– Med sociala medier kan man nå hur långt som helst. Vi vill att filmerna delas så mycket som möjligt. Vi presenterar en ny film varje torsdag och speglar i filmerna den vardag som vi alla möter men går också på djupet i vissa filmer. Vi har en uppsjö idéer som vi diskuterar att göra film av.

Den som håller i kameran är Ola Nilsson med erfarenhet av många år som pressfotograf och dokumentärfilmare. Han gör samtidigt intervjuer. Helst är han ute på fältet och jobbar men en del intervjuer görs hos SV, där projektgruppen håller till.

Några filmer handlar också om sådant som andra än nyanlända kan se med behållning. Till exempel hur man hälsar i olika kulturer.

– Det skiljer sig mellan olika länder och är en kulturskillnad som det kan vara bra för alla att veta om, säger Fathi Morad

SV, Benny Jonasson och filmteamet i Jallafilm har nyligen fått nya pengar från Länsstyrelse för att ta upp ämnet demokrati i nya filmer som de planerar ha färdiga till politikerveckan i Almedalen i juli.

Text och bild: Mats Nilsson