Att kunna träna sin häst själv står högt på önskelistan hos många hästägare. För den som kan ta sig till Jägersro travbana i Malmö finns hjälp att få.

Över 200 deltagare går i travskolans och Studieförbundet Vuxenskolans (SV) travcirklar. Du kan bli både tränare och stjärnkusk.

Tolv plusgrader enligt termometern men en iskall vind sveper över hästar och kuskar som tränar voltstarter på Jägersro travbana i Malmö.

Det är travskolans elever som tränar för att få körlicens. All utbildning har skett i studiecirklar.

Jägersro travskola samarbetar sedan tio år tillbaka med Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Malmö. Den största andelen elever/deltagare är barn och ungdomar men cirka 40 procent är vuxna. Många av dem hade ingen hästvana alls när de anmälde sig till nybörjarcirkeln. Efter några terminer kan deltagarna stegvis få  tränarlicens. Eller också kan de, om studiecirklarna kompletteras med mer träning i ett proffsstall, bli travkuskar och så småningom få delta i de stora loppen.

Carina Lännerberg, avdelningschef i SV Malmö, har sett hur intresset för travskolan har ökat år efter år. Anna Rogell (till höger) började arbeta på travskolan för tio år sedan. Då var det mest barn- och ungdomsverksamhet. I dag är andelen em vuxna deltagare 40 procent. Foto: Mats Nilsson

 

Anna Rogell är heltidsanställd som på travskolan tillsammans med Katarina Hall. De sköter verksamheten med hjälp av ett 20-tal ledare som är timanställda. Ledarna rekryteras från de egna leden och de har alla gått studiecirklarna , är vana att vara i stallet och umgås med rehabilitering hästarna.

– Målet för många av deltagarna är att få tränarlicens och skaffa en häst som de kan träna själva. Det blir allt färre som vuxit upp på en stallbacke och lärt sig tränar- eller kuskyrket från grunden via praktik från barnsben, säger Anna Rogell.

Anna började arbeta på Jägersro travskola för tio år sedan. Då var det nästan bara verksamhet för barn- och ungdomar. Anna fick via sin mamma kontakt med SV i Värmland, där det redan fanns ett samarbete mellan en SV-avdelning och en travskola. SV Malmö hakade på och har sedan dess samarbetat med travskolan på Jägersro.

Utvecklingen de senaste åren har gått spikrakt uppåt. Särskilt efter TV-programmet ”Stjärnkusken” där nybörjare skulle lära sig bli travkuskar. Det var en skara kändisar som ställde upp. Några av dem blev så engagerade att de fortsatte med träningen för att ta körlicens. Höjdhopparen Patrik Sjöberg var en av dem.

– Efter att ”Stjärnkusken” visats på TV fick vi 45 nya anmälningar till travskolan på bara en vecka, säger Anna.

Idag är det drygt 200 deltagare i 45 olika cirklar. Några föredrar att lära sig rida monté, där man ska sitta på hästen men gångarten är fortfarande trav.

I travskolans stallar vid Jägersro finns både ponnyer och stora hästar. De stora hästarna kom in i bilden när vuxna i allt större utsträckning började i travskolan.

Anna berättar vad som ingår i en nybörjarcirkel, steg ett: Det är hästkunskap och skötsel av hästen, utrustning och allt som hör till det. Målet är att själv köra med häst och vagn. Där träffas deltagarna vid 15 tillfällen.

– Det är ganska mycket teori i början, säger Anna.

Katarina Hall har gått alla steg i travskolan och är numera anställd. Här hjälper hon några av de yngre deltagarna i barn- och ungdomsverksamheten i stallet. Foto: Mats Nilsson

Steg två är träningsintervaller och tidtagning och steg tre tävling.

Det finns inte så många kvinnliga travkuskar i Sverige. Anna Rogell har en teori om det. När tjejer börjar med travsport är de mer intresserade av hästen och dess skötsel. Killar gillar mer farten under körning. Men, påpekar Anna, på tävlingsbanan är det jämlikt, alla tävlar på samma villkor.

De allra yngsta har också stegvis utbildning, från järnmärke och uppåt. Travtävlingar med ponnies arrangeras över hela landet.

Carina Lännerberg, avdelningschef på SV Malmö,  gick nybörjarkursen för fyra år sedan. Då visste hon inte så mycket om hästar eller trav. Nu är hon tillsammans med sin man både hästägare och uppfödare och båda har gått B-tränarkursen via studiecirklar i travskolan.

Den här terminen tar hennes man Lars körlicens. Han är en av dem som den här kvällen övar voltstarter i snålblåsten på Jägersro.

– Travskolan på Jägersro och SV Malmö bedriver folkbildning för alla som intresserade av hästar och travsport. Vi har ett jättebra samarbete. Det är roligt att intresset ökat och att fler vuxna vågar ta steget. Möjligheten att fastna i travsporten är stor, rätt som det är står de där med en egen häst!