Foto: Mats Nilsson

– När tankar om en svetskurs enbart för tjejer dök upp nappade SV direkt, berättar Anna Hansson, aktiv i Halla sockenförening på Gotland.

Antal sökande till kursen överträffade förväntningarna. Utöver de sex tjejer som deltar i kursen finns ytterligare 30 som är intresserade.

– Det var först till kvarn som gällde, säger Anna.

Halla sockenförening har sedan tidigare ett nära samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV). När Anna Hansson och andra i föreningen diskuterade nya aktiviteter i form av kurser och studiecirklar kom förslaget om en svetskurs enbart för tjejer upp.

– Vi har en verkstad hemma på gården i Halla. Den har vi kunnat använda som kurslokal, säger Anna.

Anna och hennes man Stefan, som leder kursen, har tillsammans i många år drivit en smidesverkstad. Stefans familj har en lång tradition som smeder bakom sig.

Halla är en socken med cirka 260 invånare. Närmaste tätort är Roma. Bygdegården används flitigt och sockenföreningen ordnar aktiviteter för hela familjen, ofta tillsammans med SV.

Skyddsutrustning i verkstaden är självklar. Säkerhet och skydd var det första som gicks igenom vid den första sammankomsten.

Nästan ingen av deltagarna hade någon större erfarenhet av svetsning. De tre sista gångerna kunde alla jobba med sina egna projekt.

Stefan får mycket beröm av tjejerna på kursen för sitt sätt att skapa trygghet i gruppen. Vi tillåts ta plats vilket kanske inte vore fallet om det var killar med, säger en av deltagarna, som normalt inte tycker det är bra med könsuppdelade aktiviteter.

– Att det skulle vara enbart tjejer är själva poängen med kursen, säger Anna.

Ida Hansson, Roma, jobbar med en Grythyttanstol som ska få sits och ryggstöd av stål istället för trä.

– Jag var nybörjare i svetsning när jag började kursen. Jag tycker det är kul att klara av saker själv och inte behöva be om hjälp. Jag gillar kreativa projekt.

Matilda Ekström, Lojsta, gör en ljusstake av en kraftig kätting med stora länkar. Hon har gått på lantbruksskola och jobbar nu på en gård.

– Jag behövde uppdatera mina kunskaper i svetsning från lantbruksskolan, säger hon.

Helen Lydänge, Halla, tycker om att skapa och använda sin kreativitet. Hon tycker om återbruk och har hittat gamla traktorhackor hög med överblivet material. De ska svetsas ihop och bli en kandelaber.

Josefine Wahlqvist, Roma, har aldrig svetsat förut. Hon tycker att det är kul att lära sig nya saker. Hon tillverkar en ljusstake av järnskrot.

Erika Liljegren, Ekeby, har svetsat ihop järnplattor till en grillåda, som ska pryda sin plats i trädgården hemma på gården.

– Jag har alltid velat svetsa, det har varit en dröm. Nu kan jag bocka av att jag verkligen gått en kurs i svetsning.

Emma Söderstrand, Barlingbo, har ett kreativt tänk och vill hålla på med återbruk.

– Jag vill vara självständig och har olika projekt på gång hemma. Framför allt hoppas jag på att svetskursen får en fortsättning.

Text & foto: Mats Nilsson