Hem Ledare Drömmar ska vårdas varsamt

Drömmar ska vårdas varsamt

Anders Öhberg, ledarskribent

”Smör, socker, vanillinsocker, hjorthornssalt, vetemjöl”. Rör ihop ingredienserna, forma små kulor, grädda i 150 grader i mitten av ugnen. Sedan väntan på resultatet. Drömmar som ska bli fluffiga, porösa och smälta i munnen. Hur svårt kan det vara!

Risken är att dom inte blir vad du hoppats på, inte fluffar till sig eller smakar som du tänkt. Ingen fara. Det är bara att ta nya tag.

Vad har bakning av drömmar med folkbildning att göra? I förstone kanske inte ett tydligt samband, men bildning och folkbildning är också en form av ”bakning”. Att använda bra ingredienser, nyttja dom på ett respektfullt sätt, se till att dom bildar en sammanhållen helhet, växer till sig under värme och bli väl mottagna. Allt i syfte att göra dig själv som folkbildare stolt och stark och få bjuda resultatet till andra.

Vid SVs jubileumsstämma i Linköping, när vi gemensamt firade 50 år som folkbildare, fick vi som present av våra tre grundorganisationer – Centern, Liberalerna och LRF – grundplåten till en vänbok.

Som ett bevis på uppskattning och grundorganisationernas uppvaktning till femtioåringen har vi lagt grundplåten för en vänbok till vårt studieförbund. SV får välja ut ett antal personer som klokt kan spegla studieförbundets framtida utmaningar inom folkbildning och samhällsutveckling. Vi ser fram emot en utgivning under 2018.”

En uppmaning att söka oberoende skribenter som kan bidra till att formulera f0lkbildningens gemensamma tankar inför framtiden. Låt tankarna flöda. Börja drömma – så skulle man också kunna formulera uppmaningen.

I dagarna är boken klar. Om den svarar upp mot förväntningarna och om det hjälper dig att formulera dina drömmar om framtiden. Det avgör du som läsare. Använd gärna Impuls insändarsidor till att formulera dom eller ännu hellre, starta en bokcirkel. Formulera dina och era drömmar. För ett respektfullt samtal och låt fler ta del av vad ni kommer fram till.

Att formulera tankar kring framtiden är spännande, utvecklande, ansvarsfullt men rymmer också en hel del utmaningar. Det handlar 0m att våga släppa loss sina drömmar. Utan drömmar kan man aldrig skapa förnyelse och förändring.

Tillbaka till metaforen om bakningen. När den färdiga drömmen smälter i munnen känner man sig till freds. På samma sätt är det när man tillsammans med andra formulerat en dröm, satt ord och tankar på den, sett den bli verklighet och känner att man blir sugen på att ta nästa steg. Sätta in nästa plåt.

För oss som folkbildare är drömmen att bildning bidrar till att få människor och växa och därmed tillsammans utveckla samhället, det som driver oss. Sällan har väl det uppdraget känts mer angeläget än nu. Utmaningarna är stora men också möjligheterna. Agerar vi på rätt sätt och använder kvalitativt bra ingredienser på rätt sätt och med varsamhet kommer vi att lyckats med att förverkliga många drömmar.