Hem Artiklar 10 frågor till Johan Öberg

10 frågor till Johan Öberg

Namn: Johan Öberg

Ålder:

Bor: Nyköping

Bakgrund: 2014 lanserades kampanjen CP-Blues som hade till syfte att folkbilda om Cerebral Pares (CP). Bakom kampanjen fanns Johan Öberg som hade skrivit hundratals låttexter och som hade svårt att tonsätta dem själv på grund av sin CP-skada.

Han tog kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan (SV) som tillsammans med Johan utvecklade tävlingen CP-blues där hela Sveriges musiker bjöds in att skriva musik till hans texter.

Aktuell med: Ny skiva

Det gått fyra år sedan tävlingen CP-blues avgjorde och många musiker tonsatte dina texter. Vad tänker du om tävlingen idag?

– Tävlingen var ett mycket underhållande och roligt projekt i mitt liv. Förberedelserna var roligast, men det var även roligt att se alla musikernas bidrag. Det var många bra.

Hur går det med musiken och textförfattandet?

– Jag har spelat in några låtar tillsammans med Leif Kindgren som hade ett bidrag i tävlingen. Jag fortsätter skriva låttexter då och då. Förut var mitt mål att få Roffe Wikström att göra en platta med mina texter men nu är läget så att han inte har dom praktiska möjligheterna att skriva musik längre. Jag får nöja mig med att han tycker att jag har blivit bra att skriva texter.

Du är aktuell med albumet ”Alkislokomotiv”! Berätta mer!

– Ja, vad finns det att säga? Det är nio låtar som man antagligen hör att jag har skrivit texterna till eftersom det inte är de gladaste texterna. Annars håller jag på med lite andra musikprojekt. Jag brukar delta i Bluesjam. Jag och Clas Yngstöm ska spela lite i hop, tänkte vi. Det gäller bara att han får tiden att räcka till. Vi repade i januari men vi har inte kommit så mycket längre.

Hur har arbetet i studion varit?

– Jag var inte med i studion då jag bara gav min kompis Emil texterna så gjorde han resten. Han skickade dock utkast på låtar som jag fick vara med och säga min åsikt om. Innan han tonsatte texterna så fick jag även säga hur låten skulle vara utformad. Man kan säga att jag var textförfattare och hade någon mindre producentliknande roll.

Hur kom du på idén med nya albumet?

– Jag har mailat texter och frågat om eventuella samarbeten till kända och okända musiker i flera år. Det gjorde jag till och med innan tävlingen. Jag har haft kontakt med Emil ett par år och för ett par månader sedan så var det han som kontaktade mig och frågade om jag hade texter till en platta. Han fick ett par texter.

Vad handlar texterna om på nya skivan?

– Texterna handlar som vanligt om den bittra sanningen om livet. Många säger att det är så jävla bra alltid, men jag tror att de flesta inte vill låta negativa.

Ge exempel på det!

Jag har en text som delvis handlar om en assistent jag saknar. En annan text om alkoholisterna här i stan och folks märkliga bild av dem. Det är inte roligt att vara CP, men det är ännu värre att vara alkis. Ingen vill veta av dem. De finns bara vid den där parkbänken som alla går förbi.

Finns det några glada låtar med?

Det finns även en rätt glad låt som heter ”Permamobil” och den blev lite felstavad men skit det samma. Den handlar om friheten att köra runt på stan och i skogen med min permobil.

Är det någon text på skivan som betyder extra mycket för dig?

– Det är assistent-låten.

Vad är det med just blues som tilltalar dig så mycket?

– Blues är enklast att lyssna på. Den musiken är oftast formad så att den är lagom tjatig. Om man hittar en bluestolva som är bra så kan den knata på i flera minuter. I blusen är det vanligt att bända toner och det är väl en av de bästa sakerna med blues. Denna musik vill säga något och den förmedlar mycket tycker jag. Min favorit är Buddy Guy.

Text: Edward Forslund